Rendezvények

Országos Könyvtári Napok 2018. október 01-07-ig.

Ebben az évben az Országos Könyvtári Napok eseménysorozata két jelentős eseményhez kapcsolódik. Egyrészt 2018 Magyarországon a CSALÁDOK ÉVE, másrészt az Európai Bizottság javaslatára 2018 A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG EURÓPAI ÉVE.

A programsorozat idei mottója:

KÖNYVTÁRAK - KÖZÖS TUDÁS - KÖZÖSSÉGI HOZZÁFÉRÉS

Október 2-án de. 10:00 órától került megrendezésre a József Attila Általános Művelődési Központ színháztermében "Zenés interaktív gyermekműsor" Kepenyes Pál előadásában.

A gyerekek nagyon élvezték az előadást, ami valóban interaktív volt. A műsor a különböző hangszerek megszólaltatásán kívül nagyon sok játékos elemet tartalmazott, mint például a vonatozás, a képzeletbeli repülés, a tánc, amit több humoros momentummal is feldobott az előadó. A sok játék, a sok érdekes hangszer és a sok nevetés mellett, ha egy műsor alkalmával csak egyetlen gyermek is kedvet kapott a zenetanulásához, máris elértük célunkat a szórakoztatáson kívül.

Ugyanazon a napon du. 17 órától kezdődött "Mozaikok Mezőhegyes és vidéke múltjából" címmel Rózsa Zoltán, az Orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatójának és Kerekes György, Mezőhegyesi Város-és Környezetvédő Egyesület elnökének előadása, akik Mezőhegyes és környéke nemrég feltárt régészeti leleteiről és a Mezőhegyes környéki ásatásokról tartottak előadást, egyben bemutatták a "Fémek a földből" című idén megjelent, e témában íródott könyvüket is. Az előadók képekkel illusztrált, színes, tartalmas és lebilincselően érdekes bemutatót tartottak minden korosztály számára érthető módon.

A könyv megvásárlására is lehetőséget kaptak az érdeklődők, valamint könyvtárunk is vásárolt belőle. Aki sajnálatos módon lemaradt az előadásról, lehetősége lesz a könyvtárunkban megtekinteni, vagy kikölcsönözni.

Október 05-én (pénteken) 17 órától "Emlékezés az Aradi Vértanúkra" címmel tartott előadást a Városi Könyvtárban Papp Éva, az Országos Széchenyi Kör elnökségi tagja, a Szegedi Szakcsoport Elnöke.

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg.

A megemlékezésben Papp Éva kitért a vértanúk özvegyeire és hátrahagyott családtagjaikra is. A szabadságharc mártírjainak életében nagy szerepet játszottak azok az asszonyok, akik hűségesen kitartottak választottjuk oldalán, és akik életét szintén gyökeresen megváltoztatta a szabadságharc. Méltó társaik voltak férjeiknek, és legtöbbjük a diktatúra nehéz idején is képviselte azokat az értékeket, amelyekért a tábornokok az életüket áldozták. Ezekről az asszonyokról keveset tudunk, akikből az osztrák önkény aradi özvegyeket csinált.

Október 7-én a könyvtár, csatlakozva a "Könyves vasárnap" nevű országos programhoz 14.00-17.00 óráig tartott nyitva. Teadélután keretében mesefilmet nézhettek a gyerekek, internet fiesta, beiratkozás, folyóirat olvasási lehetőség várta kedves Olvasóinkat!

Köszönjük szépen az előadóink odaadó munkáját és kimagaslóan értékes előadását! A továbbiakban is számítunk rájuk!

A programoktól függetlenül folyamatosan várjuk továbbra is a könyvtárba látogató érdeklődőket!

Országos Rajzfilmünnep településünkön is október 25-től 27-ig minden nap

Ebben az évben első alkalommal csatlakozott az Általános Művelődési Központ az Országos Rajzfilmünnep rendezvényeihez. A megadott filmlistából választottuk ki az alább felsorolt animációs filmeket vetítésre minden korosztály érdeklődési körét figyelembe véve.

12 év feletti fiataloknak, hittan órára járó gyerekeknek és érdeklődő felnőtteknek választottuk a német szerzetesből lett teológus és reformátor, Luther Márton életét feldolgozó rajzfilmet. A filmnek külön aktualitása, hogy október 31-én a reformációt ünnepeljük.

2018-10-25 13:00 - Emlékezés a reformációra - Erdősi Tibor református lelkipásztor előadása nyomán emlékeztek meg az érdeklődők a reformációról és a protestáns reformáció szellemi atyjáról, Luther Mártonról, aki véget vetett a katolicizmus középkori európai egyeduralmának.

2018-10-25 14:00 - Luther c. film bemutatása

A rajzfilm Luther Márton életét dolgozta fel, akinek teológiája és munkája nyomán a reformáció óta léteznek evangélikus (lutheránus) gyülekezetek a világ minden pontján. Az epizódok a gyermekkortól kezdve a szerzetesi éveken és a katolikus egyházzal való konfrontálódáson át a reformáció megszilárdulásáig és elterjedéséig terjedően dolgozzák fel az egyszerű parasztcsaládból származó Luther életét és a XVI. századi Németország vallástörténeti eseményeit.

Az epizódok címei:

1. Miből lesz a cserebogár? Gyermekkor és első találkozás a Bibliával

2. Szópárbajok. A fiatal magiszter fogadalma

3. Isten tenyerén? A szerzetes és teológus

4. Úton az Úr felé. Németország és Róma

5. "Minden eladó". Meghasonlás és a wittenbergi pontok

6. Kenyértörés. Út a kiközösítésig

7. A lelkiösmeret szava. Remény és átok

8. A wartburgi vár titka. A színfalak mögött

9. Vér, vér, vér. Politika és önvizsgálat

10. Szerelem és halál. Kezdet és vég

2018-10-26 10:00 - Válogatás a legkisebbeknek

Az óvodás korú gyerekeknek és kísérőiknek szántuk szórakoztatásul összeállításunkat a Bogyó és Babóca, Hoppi mesék és Pocoyo legizgalmasabb epizódjaiból.

Bogyó és Babóca

2010-től 2014-ig futott magyar számítógépes animációs sorozat M. Tóth Géza rendezésében, amely Bartos Erika azonos című mesekönyv sorozatából készült adaptáció.

Az M. Tóth Géza által vezetett, KEDD Animációs Stúdió kezdeményezésére készült a sikeres mesesorozatból az animációs filmváltozat az Alma Együttes zenei kíséretével.

Hoppi mesék

Az Oscar-díjas animációs rendező, Rófusz Ferenc 2016-ban megjelent rajzfilmsorozata az óvodás korosztálynak.

Az Hoppi mesék középpontjában a Hoppik állnak: vidám, manók, akik egy varázslatos völgyben élnek, és az ő dolguk, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban. Hoppifalván egész évben nagy a sürgés-forgás: húsvétkor tojást festenek, farsang alkalmával jelmezeket készítenek, karácsonykor díszeket gyártanak és ajándékokat csomagolnak. Minden fontos ünnepről a ők gondoskodnak, kalandjaikon keresztül a világ különböző népeit és szokásait ismerhették meg a gyerekek.

Pocoyo

A Pocoyo rajzfilm, a spanyol Zinkia Stúdió díjnyertes animációs sorozata.

Pocoyo világában a legkisebbek játékos formában megismerkedhettek az őket körülvevő mindennapi dolgokkal, színekkel, számokkal, formákkal. A sodró lendületű, szórakoztató sorozat nézői olyan alapértékekkel találkoztak, mint a tolerancia, tisztelet, szeretet, hűség és barátság.

Szombaton délután családi mozizást kínáltunk Mézgáékkal és Dr. Bubóval.

2018-10-27 16:00 - A magyar animáció aranykora Mézgáékkal és Dr. Bubóval

A vetítés 3 részből állt:

Mézga család

A 12 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva. Olyan készüléket bütyköl, amelynek segítségével kapcsolatba tud lépni XXX. századi leszármazottjával, köb-ükunokájával, MZ/X-szel, avagy Öcsivel, hogy különféle holmikat kérjen tőle. Családtagjai azonban csak a legritkább esetben tudnak jól bánni az új eszközökkel és lehetőségekkel, így aztán ismét Aladáron a sor, hogy kihúzza őket a csávából.

Mézga Aladár különös kalandjai

Mézga Aladárt nem szükséges bemutatni. Fúró-faragó tehetségéről, szülei "szomorításáról" és egyéb kalandjairól már jól ismerhetitek. Aladár, miután kapcsolatot teremtett a 30. századbeli MZ/X-szel, olyan értékes tapasztalatokat és anyagokat szerzett, amelyekkel éjszakánként végre tudja hajtani elképesztően vakmerő kalandjait. Különböző bolygókon veszedelmes kalandokba keveredtek Blökivel, de Aladár furfangos ötleteivel, találékonyságával reggelre szerencsére sikerült visszatérniük a Földre.

Kérem a következőt!

Dr. Bubó, a bölcs bagoly doktorátusát megkapva egy fa tetején praktizál az erdő közepén. Asszisztense, Ursula a medve, akinek segítségével orvosolja az erdőben lakó állatok minden gondját-baját. Dr. Bubó tanácsára számít az erdei rend őre, Csőrmester is, aki a törvény szigorú erejével csap le a szabálysértőkre.

2018-10-28 10:00 - Macskafogó

Végül vasárnap délelőtti matiné keretében 10 órától számos filmrajongó álma vált valóra, visszatért a mozinkba minden idők legjobb magyar rajzfilmjeinek egyike, az 1986-ban készült Macskafogó! Ternovszky Béla rendező és Nepp József író minden korosztály számára egyaránt szórakoztató alkotása tökéletesen egyesítette magában a kaland-, a gengszter-és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálta is ezeket a zsánereket.

A film a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, népszerűsége mindmáig töretlen, a benne hallható dalok közül pedig több is slágerré vált.

A nagy magyar klasszikust, a "Macskafogó"-t, minden korosztály nagy érdeklődéssel fogadta.

Jövőre is október utolsó hétvégéjén Rajzfilmünnep! Minden korosztályt szeretettel várunk!